Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Bazga – Sambucus ssp

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=949
Datum ispisa: 07 Listopad 2024 u 16:36
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Bazga – Sambucus ssp
Objavio: shasha
Tema: Bazga – Sambucus ssp
Datum objave: 27 Siječanj 2008 u 10:14

Ovdje sve,zahvaljujući Ivanu,lijepo piše


http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/152.aspx - http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/152.aspx


No ja ću nadodati meni omiljene sokove od bazge ibazginih bobica.Mislim da svi mi i bazgu,uz čaj,najviše znamo po soku.pa evo.....
                SOK OD BAZGINIH BOBICA

3l.vode i 45dag.bazginih bobica kuhati 1sat.Propasirati i dodati 3kg.šećera.

To kuhati 20-ak minuta i dodati 60g.limunske kiseline.Ja dodam umijesto imunske kiseline sok limuna.Naravno da njega puno više treba(10ak limuna) no meni je bolje.

I to je to[IMG]http://www.cvijet.info/forum/smileys/smiley2.gif" height="17" width="17" align="absmiddle" alt="Wink" />

                      SOK OD CVIJETA BAZGE

60cvjetova potopiti u 4l.vode i ostaviti 24 sata.

Ocijediti i dodati 4kg.šećera i 10dag.limunske kiseline(ili sok limuna,barem 3kg limuna),i sok od 4limuna.

Ostaviti da stoji još 24 sata,uz povremeno mješanje da se šećer otopi. Ocijediti i spremiti u flaše.

 

 



Odgovori:
Objavio: Ivan
Datum objave: 27 Siječanj 2008 u 10:59


Objavio: Triša
Datum objave: 27 Siječanj 2008 u 17:16
Baš ti hvala, sok od cvijeta mi nije dobar , ali od bobica je fantastičan. Nisam mogla vjerovati da je to od iste biljke.
Ima dosta bazge u okolici Rijeka, pa možda tvoj recept posluži.


-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Šeflera
Datum objave: 28 Siječanj 2008 u 21:34
Da Vam i tu šapnem- probajte pohani cvijet od bazge- mrak!


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 28 Siječanj 2008 u 22:58
Nikad nisam probala sok od bobica. uvjek su govorili da su te bobice otrovne a kod nas se pravio samo od cvjetova.

-------------


Objavio: Ivan
Datum objave: 29 Siječanj 2008 u 06:53
Od bobica se može napraviti vino, koje je puno željeza, preporuča se slabokrvnima


Objavio: prepelica
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 21:41
Pozdrav ekipi, nemojte odustati - uskoro će bazga cvjetati, napravite si sirup. Moja familija redovito radi sirup od cvijeta, pa su se već svi malo navukli (ili navikli na njega. Ugodan je, osvježava, a istovremeno čisti organizam. Ive


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 22:35
Jel mi neko moze dat recept za vino od bazge?
Pravim taj sirup od cvjetova i uvjek nam bude malo tj. sve popijemo na eks a bobice dolaze poslje cvjetanja ili?
Nije mi bazga bas ovdje blizu ali kad odem na neki izlet zaustavimo se uz cestu i beremo.

-------------


Objavio: Dalmax22
Datum objave: 14 Ožujak 2008 u 22:36
Dobro, nasla sam !

-------------


Objavio: erikalan12
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 22:27

Dali netko zna kako da presadim bazgu(htio bi od divlje presaditi-mozda mladicu-ili šta?kod sebe na selo)??



-------------
igor


Objavio: SilveK
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 23:20
Bez problema, iskopaš mladicu u šumi i posadiš gdje želiš. Bazga je jako otporna, često se zakorijene i grančice bazge popikane u zemlju...

Inače, vjerojatno si zabunim otvorio dvaput jednu te istu temu. Valjda će jednu administrator maknuti..


Objavio: administrator
Datum objave: 13 Travanj 2008 u 09:56

nije neki problem kao sto je Silvek rekla samo ju iskopas... pripazis da se sto manje korijenja osteti... iskopas malo vecu rupu newgo sto je korijen... moze malo se staviti i humusa ali nije potrebno i zakopase... malo nagazi da se zemlja stisne... i dobro zalije vodom... i to je to...

 
mislim da je najbolje vrijeme sada u proljece ili u jesen za presađivanje


Objavio: erikalan12
Datum objave: 13 Travanj 2008 u 21:28
hvala Vam na savjetu!

-------------
igor


Objavio: Šeflera
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:23
Još malo pa budite spremni i za bazgu! Ako vam se ne da raditi sirup od bazge koji je fenomenalan, naberite cvjetove i osušite ih za čaj. Jako je ukusan!


Objavio: andrea01
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:35
Ali, jeli ti cvijet nakon sušenja ostane bijel ili ti požuti?
Čula sam da onaj koji požuti nije dobar za čajeve, ali nisam ustanovila zbog čega.
Ne sjećam se da smo je tako rano brali već... ili mi se samo čini!!!


Objavio: Šeflera
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:41
nije još procvala ne brini! Ali treba lagano skupljat boce za sirup!
Pravilo sušenja kojeg se ja držim je - sve što promjeni boju nakon sušenja nije dobro. Ono bilje koje je ostalo nepromjenjene boje je dobro sušeno!
Sušiti treba na tamnom i prozračnom mjestu bez vlage!

Cvijet se bere po suhom vremenu , najbolje u jutarnjim satima- bez rose!


Objavio: andrea01
Datum objave: 20 Travanj 2008 u 23:44
Da, da... za uvjete branja i sušenja znam, ali i taj smo uvjet mama i ja udovoljile, ali ipak cvijet bazge tako nismo uspjele osušiti. smile157


Objavio: prepelica
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 09:04
Nemrem prešutiti...
Sve bilje, pogotovo cvijet, treba brati nakon što prođe rosa, za suha i sunčana vremena, za cvijet bazge posebno vrijedi da se bere dok je još dio u pupovima, a NIKAKO kad se već počeo trusiti. Mogućnost žute boje osušena cvijeta  je zato što i dok je svjež, na nekim bazgama ne bude sasvim bijel, nego malo žućkast, ali bitno je da ne mijenja boju u toku sušenja. Druga važna stvar je da zadrži svoj jak i specifičan miris.
Čaj od bazgina cvijeta jedan je od najboljih za znojenje, pa u mješavini s jednakim dijelovima lipe i kamilice daje najbolji čaj protiv gripe, prehlade i visoke temperature. Pozdrav, Ive


Objavio: xenia64
Datum objave: 21 Travanj 2008 u 22:19
Ja osušim cvjetove bazge i po zimi pravim sirup tako da prokuham cvjetove, prokuham vodu i šečer i procijedim unutra onaj čaj. dodam limunsku kiselinu ili limun kad se ohladi . Tako mi je jednostavnije jer nemam podrum za držanje velike količine boca sa sokom.
A sok od bobica je posebno zdrav. Obično ih miješam sa drugim voćem, kupinama, ciklom i sl. Samo se moraju prokuhati.  Probala sam ih ispasirati i dodati u pekmez od šljiva. Super je.


Objavio: Ivan
Datum objave: 22 Travanj 2008 u 09:48
sok i čaj od bazge bi trebali piit ljudi mojih godina za  svoje probleme smile43

-------------


Objavio: rijeka53
Datum objave: 22 Travanj 2008 u 11:15
...dobro, ma niki ni jos dal recept za VINO, a super jeThumbs%20Up


Objavio: Ivan
Datum objave: 22 Travanj 2008 u 11:29
Obečal sam. bum ga objavil Confused

-------------


Objavio: Ivan
Datum objave: 25 Travanj 2008 u 07:55
Originalno poslano od člana Dalmax22 Dalmax22 napisao:

Jel mi neko moze dat recept za vino od bazge?
Pravim taj sirup od cvjetova i uvjek nam bude malo tj. sve popijemo na eks a bobice dolaze poslje cvjetanja ili?
Nije mi bazga bas ovdje blizu ali kad odem na neki izlet zaustavimo se uz cestu i beremo.

VINO OD BAZGINOG CVIJETA

Za  pravljenje ovog ljekovitog vina potrebno je  1 litra ! bazginih cvjetova ( ne kilogram, nego se u plastičnu posudu koja ima volumen jedne litre napuni bazginim cvjetovima), 2,25 kg šećera, 1,35 kg grožđica (cveba, sušeno grožđe), 1 paketić kvasca i 13,3 l vode.

Cvatove bazge brati po sunčanom i suhom vremenu, odvojiti od njih peteljke, staviti u plastično vjedro, posipati šećerom i zaliti vodom. Dodati aktiviran kvasac (vinski) vjedro pokriti polivinilskom folijom i ostaviti stajati  devet dana u toploj prostoriji. Nakon toga procijediti mošt, dodati mu  grožđice i uliti u odgovarajuću hrastovu bačvicu. U hladnu i tamnu podrumu lagano vrenje će trajati  šest mjeseci.

Tada vino preliti u čistu posudu, profiltrirati ga i puniti u boce.

Ponuditi u svečanim prilikama, jer njegova svjetložuta boja i delikatan okus to zaslužuju !

I.M.



-------------


Objavio: manči
Datum objave: 25 Travanj 2008 u 09:16
Au-u-u! To je nešto komplicirano....
Slabokrvna sam i dobro bi mi došlo vino, ali mislim da ću i dalje biti na RETAFERU......Drvena bačvica?? Nemam. Hladni podrum?? Nemam.
Što je to vinski kvasac?
 
Mogu li išćupati mladicu bazge i posaditi u vrt??


Objavio: Ivan
Datum objave: 25 Travanj 2008 u 09:28
Nije komplicirano. umjesto hrastove, može od inoxa ali nije onaj okus i bukee... može se  zasaditi :) poslati ću ti  jedan recept od bobica ( za vino) koje je puno Fe- a ( željeza), ali je to vino jako... moja pok. mama se zeznula pa sa kumom se počastila.. čašica po čašica i nisu se mogle dignuti.. a potpuno trijezne Tongue

-------------


Objavio: Ivan
Datum objave: 25 Travanj 2008 u 09:30
 ponovo : http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/152.aspx - http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/152.aspx

-------------


Objavio: frida
Datum objave: 05 Svibanj 2008 u 00:53
 
Originalno poslano od člana erikalan12 erikalan12 napisao:

Dali netko zna kako da presadim bazgu(htio bi od divlje presaditi-mozda mladicu-ili šta?kod sebe na selo)??



Uopće nije teško..meni su stigle dvije iskopane grane s korijenjem iz ZG busom i prošlo je jos dva tri dana dok sam ih odnijela na otok i zasadila i primile su se obje...


Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 09:58

Jesenas sam od susjeda dobila grančice bazge i pobola ih u vrt.Sve su primile pa sam ih nekoliko posadila po rubovima vrta pa čak i u pitar jer ona može biti i prekrasno ukrasno stabalce.Sad mi preostaje da se brinem o njima i čekam cvjetove.Nekoliko sam ih već vidjela.smile162



Objavio: Ivan
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 10:18
Originalno poslano od člana manči manči napisao:

Au-u-u! To je nešto komplicirano....
Slabokrvna sam i dobro bi mi došlo vino, ali mislim da ću i dalje biti na RETAFERU......Drvena bačvica?? Nemam. Hladni podrum?? Nemam.
Što je to vinski kvasac?
 
Mogu li išćupati mladicu bazge i posaditi u vrt??
UZMI INOX BAČVICU. UMJESTO HLADNOG PODRUMA STAVI NEGDJE GDJE NIJE JAKO VRUĆE... VINSKI KVASAC KUPIŠ U SVAKOJ TRGOVINI ILI POLJOPRIVREDNOJ APOTECI ILI TRGOVINI KOJA SE BAVI PRODAJOM POTREPŠTINA ZA VINOGRADARE, ne vičem nego zaboravim isključiti velika slova, oprosti !

-------------


Objavio: aglaja
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 10:25
Htela bih ove godine napraviti sok od bazginog cveta. Citam Shashin recept: 60 cvetova na 4l vode. Dobila sam jedan u kom ide 50 cvetova na litar vode. To mi je velika razlika. Pravi li jos neko od vas sok i po kom receptu?

Merci.


-------------
Aglaja


Objavio: dada
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 11:13
sok od bazge (cvijetova) je famozan. bas kao sto kaze prepelica! lagan, ukusan i osvjezavajuci.
aglaja, ja imam recept sa 40 cvjetova. al neznam ga sad napamet, pa kad dodjem doma....saljem.
nisam nikad radila od bobica a slusam sa svih strana da je izvrstan ali skroz razlicit nego kad se napravi sirup od cvijeta. probat cu ove godine shasha po tvom receptu. a kad se beru bobice??


Objavio: prepelica
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 18:45
U vezi pripremanja proizvoda od bilja - imam u vrtu bazgu sa punim i snažnim cvatovima 25 cm u promjeru. Na mladom stabalcu oni su desetak puta lakši. Dakle, broj je relativan, treba raditi po osjećaju, a na greškama se učiti i zapisati što radiš, da ne zaboraviš.
Kad isprobavam neki novi recept, obično uzmem aritmetičku sredinu između više recepata, pa nekad uspije super, a nekad i sfušam...
Pozdrav, Ive




Objavio: aglaja
Datum objave: 09 Svibanj 2008 u 21:05

Tako sam i mislila! Sakupiti vise recepata pa napraviti jedan kojim bih se vodila. Nazvala bih ga 'Cvijet.info sok od bazge' Wink Na osecaj jos uvek ne mogu da racunam. Ovo ce mi biti prvi put.

Dada, ocekujem recept. Ocekujem i da se Dadi i drugi pridruzeSmile

poz.




-------------
Aglaja


Objavio: dada
Datum objave: 29 Svibanj 2008 u 10:46
malo je potrajalo, sorry al evo mog recepta po kojem vec godinama radim sok od bazginih cvjetova:
40 cvjetova bazge
3 l vode
4 dkg limunske kiseline
to stoji 24 sata na hladnom
nakon toga procijediti (prvo na cjediljku a potom na gazu)
staviti konzervans (mislim da moze i bez)
staviti secera (75 dkg na litru vode)
moze se jos staviti limunske kiseline (ovisi koliko volite kiselo)
i sad to sve opet stoji par dana uz povremeno mjesanje (par puta dnevno)
i onda u flase!


Objavio: Mikica
Datum objave: 07 Lipanj 2008 u 23:15
Ivane ti si nešto nudio vino od bazge,jesi li ti to mislio od bobica?Bilo bi se zgodno počastiti kada mi je kuća okružena bazgom,dakle molime te udijeli nam receptić.


Objavio: Nickless
Datum objave: 25 Srpanj 2008 u 13:33
Originalno poslano od člana Dalmax22 Dalmax22 napisao:

Nikad nisam probala sok od bobica. uvjek su govorili da su te bobice otrovne a kod nas se pravio samo od cvjetova.
 
Termički neobrađene bobice ne bi trebalo konzumirati je mogu izazvati jaku mučninu i povraćanje što je slično simptomima trovanja pa odatle valjda takva narodna predaja.


Objavio: prepelica
Datum objave: 25 Srpanj 2008 u 18:48
    Nije baš tako strašno. Mala pregršt svježih bobica dnevno jača, krijepi i diže količinu željeza u krvi, dakle odlična stvar za sve slabokrvne.
    Imam ogromnu bazgu u vrtu i svaki dan uzmem 20 - 30 bobica, a i moja kći od 8 godina uzme 5 -6, i nije nam slabo.
    Ipak, ako niste sigurni, ili imate slabiji želudac, možete tu pregršt zgnječiti u malo vode, eventualno dodati i malo šećera, kratko prokuhati na laganoj vatri, pa procijediti i piti.
Pozdrav, Ive


Objavio: andrea01
Datum objave: 25 Srpanj 2008 u 23:16
Jednom prilikom sam probala konzumirati te bobice. Probala malo, kako su iskusni rekli, ali meni se dopalo, pa nisam stala dok nije bilo puna šaka (obadve ruke) degustirana.

Kao što vidite živa sam još uvijek, jedinu nuspojavu koju sam osjetila je bila mučnina koju je riješilo par kapi rakije (ali doslovce "par kapi" rakije šljivovice). smile180
Baš sam si nakon dosta godina mislila da sam mogla za koji dan provjeriti si stanje željeza u krvi! Ali... vidite... živa - zdrava! Wink


Objavio: Nickless
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 19:17
Pa nigdje i ne piše da su otrovne, nego da mogu izazvati mučninu i povraćanje, što je kako rekoh stvorilo narodnu zabludu da su otrovne. Sigurno da osjetjivost na njih ovisi o mnogo faktora, tjelesnoj težini osobe, metabolizmu, pojedenoj količini ...
 
Drago mi je da su vam u tek bez problema. Smile


Objavio: Ivan
Datum objave: 18 Kolovoz 2008 u 13:23
Originalno poslano od člana Mikica Mikica napisao:

Ivane ti si nešto nudio vino od bazge,jesi li ti to mislio od bobica?Bilo bi se zgodno počastiti kada mi je kuća okružena bazgom,dakle molime te udijeli nam receptić.



da. mislio  sam na vino od bobica bazge.poslati ću ti


Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 11 Svibanj 2009 u 09:53
Kod mene bazga cvijeta i danas ili sutra ću pobrati cvijetove i baciti se na posao.Moji baš nevole bazgin sok ali šta ću im ja morat će ga piti.

-------------
čovjek uči dok je živ


Objavio: hoya
Datum objave: 11 Svibanj 2009 u 10:06

Moji obožavaju sok od bazge. Kad u zimsko vrijeme popijemo zalihe domaćeg moram kupovati, a bazgin je sirup jedan od najskupljih.

Zato svake godine povećavam količine domaćeg.


-------------
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT


Objavio: miholjac18
Datum objave: 25 Lipanj 2009 u 11:51
bobic se beru prije ili poslije cvatnje


Objavio: iris
Datum objave: 25 Lipanj 2009 u 12:05
bobice budu poslije cvatnje....ali mislim da je za ovu godinu kasno...odavno su bazge ocvale

-------------


Objavio: griva1978
Datum objave: 26 Lipanj 2009 u 13:04
hmmm.. ja osobno mislim da to zavisi do kraja gdje je to bazgino drvo, položaja pa čak i blizine vode.... tako sam ja npr na nekim mjestima još početkom 8.mj lanjske godine brala sviježe bazgine bobice.....
daklem miholjac, kod tebe bi ih još moglo biti... :)


Objavio: tanjica
Datum objave: 21 Svibanj 2010 u 21:19
Došlo vrijeme za sokiće od bazginih cvijetovaa smile64
Vidjeh da ima recepata za sok, al ja bih probala sirup napraviti pa ako netko zna ..



-------------
http://www.glitter-graphics.com">


Objavio: vule
Datum objave: 23 Svibanj 2010 u 21:23


danas ubrani friški "bezeg"(bazga)


Objavio: neretva
Datum objave: 26 Svibanj 2010 u 12:26
VULE krasna ti slikica!
dakle sad sam u dilemi i pomozite mi; ja sam nabral zrelo cvijeće zove, ( ono kad su već s opadali cvjetići...posušila sam ih i lijepe su mi žute boje osušeni, lijpog mirisa..
ALI; što sad?
da li mi valjaju za čaj, ili ne? da ih bacim? jesu li otrovni?


-------------
puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...


Objavio: vule
Datum objave: 28 Svibanj 2010 u 18:40
ovo sam ja našel

Cvijet zove se obično koristi za pravljenje sokova, http://bs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Caj - čajeva i slično. Plod zove jedu mnoge ptice. Neki je smatraju korovom. Plodovi zove su jestivi nakon kuhanja, ali svi ostali dijelovi biljke su http://bs.wikipedia.org/wiki/Otrov - otrovni zbog velike količine kristala http://bs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalcijum-oksalat&action=edit&redlink=1 - kalcijum-oksalata http://bs.wikipedia.org/wiki/Zova#cite_note-1 - [2]


Objavio: frida
Datum objave: 29 Rujan 2011 u 22:37
jedno pitanje u vezi uzgoja...

moj grm bazge se prilično razgranao, točnije otišao puno u vis...ako bih je porezala i formirala niži grm (recimo na svoju visinu - 180 cm) bi li što poremetila sa njenom cvatnjom...lani sam s nje ubrala dvadesetak cvjetova i htjela bih i sljedeće godine, ali me pomalo strah da je nekako ne uništim...
ima li tko kakvo iskustvo?


-------------


Objavio: natalija
Datum objave: 30 Rujan 2011 u 13:15
ne znam ti dati savjet frida,
moja se ovo ljeto osušila, bila je malena, tek prva sezona u vrtu... još se nadam da možda izbije iz korjena
ima li šanse?


-------------


Objavio: frida
Datum objave: 30 Rujan 2011 u 18:47
mislim da ima..jednom sam i ja imala u pitaru grane koje bi izlistale i rasle, ali kako bih ih zanemarila uvenulo bi..kad bi vremenski ili kakvi drugi uvjeti pogodovali( zalijem) ponovo bi izlistali...no, ako se ne oporavi donijet cu ti ja nove grančice s otoka pa zabodi....

-------------


Objavio: natalija
Datum objave: 30 Rujan 2011 u 21:17
fala, ma nije problem jer i nju sam donila od starog, ali baš bi mi bilo krivo da je gotova
lanjsko ljeto je bila u posudi i redovno zalivana, sve ok, a ovo - vidiš i sama kako je (bilo) vruće, a vodu neću ni spominjati

ajde, nadam se da si u pravu i da će opet zazeleniti


-------------


Objavio: trava
Datum objave: 30 Rujan 2011 u 21:41
Vjerujem da je još živa pod zemljom,ni pustinja bokanjačkaje nemože uništiti.
Frida,mislim da ćeš je teško držati u obliku malog grma,to je malo veći i jači grm,u povoljnim uslovima i poveće stablo.Ja bih je pokušao uzgojiti sa jednim deblom i kišobran krošnjom,to je u stvari njen prirodni oblik ako raste kao soliter i mislim da je takva najljepša .Ako ju počneš rezati upustit ćeš se u rat s njom.Imaš li koju sjemenku,volio bih je posijati.


Objavio: prepelica
Datum objave: 30 Rujan 2011 u 22:49
Bazga. Raste posvuda. Njemci je sade u vrtu, jer postoji predaja da duh koji čuva obitelj boravi u drvetu bazge. Ja je imam na farmi i previše. Cvijet bazge s lipom i kamilicom najbolji je čaj za znojenje i protiv prehlade. Iako se i korijen i list koriste za čajeve, tu treba biti oprezan.
Bobice mogu poslužiti za sirupe, pekmeze i kolače. Odlično bojaju Trenutno pokušavam napraviti vino od njih.
Pozdrav svima.



Objavio: frida
Datum objave: 01 Listopad 2011 u 21:16
Trava, nemam sjemenja, nisam ni bobica imala jer sam cvjetove pobrala za sok, ali zato imam viška grana pa ti ih mogu donijeti da posadiš...a i brže je tako...

-------------


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 31 Svibanj 2012 u 15:29
stigla zova-bazga:)jel ko pravio sok i kako vam je ispao?kod mene ispao fin napitak jer je bilo hladno vrijeme pa bazga nije uspjela prokisnuti sto se zna desiti za vrijeme toplijih dana kad se kiseli.mislim jos jednu turu nista tesko za napraviti.cvjetovi za caja mi se suse.


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 31 Svibanj 2012 u 23:01
moja buduća snaha i ja napravile, dobar je ali ću sutra ubacit još malo limunske kiseline presladak je , ja ga ne volim ali djeca piju i to odmah, neće ništa ostat za zimu 

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 01 Lipanj 2012 u 00:00
i kod mene djeca ne daju da ista se udomi za zime praavo mi je to drago pa cu jos jednu turu najmanje praviti


Objavio: Lovro
Datum objave: 30 Srpanj 2012 u 17:44
...jesu li spremne za berbu...?




-------------
Varaždin, stari moj grad!


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 22:27
jednom sam brala te bobice i nisu me odsusevile prejak mi miris i okus,mada znam koliko zeljeza ima u njima ali...volila bih cuti kako se od nje pravi sok,djem mozda se i predomislim :D


Objavio: NinettA
Datum objave: 19 Rujan 2014 u 02:06
Svi volimo sok od cvijeta bazge





Objavio: bugicaza5
Datum objave: 23 Prosinac 2014 u 15:36
Da, da, sokić je super... Big smile



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk