Osim što nam krasi životni prostor(vrt,terasa,stan) svojom neobičnom ljepotom i mirisima,cvijeće može krasiti i jela.Od mesa,juha,salata do raznih slastica,cvijeće će obogatiti našu prehranu kao ukusan,neobičan i šaren dodatak.Naravno da koristimo samo cvjetove za koje smo sigurni da su jestivi. Nikako se ne koristi cvijeće iz cvjećarne kao ni ono gdje se koriste razni pesticidi.Bere se po sunčanom i suhom vremenu,najbolje prije podne.Većinom se cvjeće dodaje jelima neposredno prije posluživanja.Kod salata treba paziti na kiselost.Ako dodajemo cvijeće salatama ne treba previše kiseliti salate jer će ocat oduzeti boju cvijeta.
Evo nekoliko vrsta koje se najčešće koriste u kuhinji,a i najlakše je doći do njih:Neven,suncokret,stolisnik,tratinčica,maćuhica,ljubičica,dragoljub,maslačak, jaglac,ruže,lavanda, frezije,gladiole,jasmin...
ušećereni cvijetovi-koriste se najčešće za ukrase na tortama, kolačima,sobretima,pudinzima.
Čiste i suhe cvjetove stavimo na masni papir i finim kistom lagano premazujemo latice napola tučenim bjelanjkom.Pospemo sa sitnim šećerom i ostavimo da se osuši.
Dekorativno i jestivo
cvjetni med-latice cvijeća zdrobimo,u avanu ili drvenom kuhačom,prelijemo sa medom i lagano zagrijavamo.Med nesmije zakipjeti.Ostavimo da odstoji 1-2 sata procvjedimo ga i spremimo.
cvjetne kockice leda-zgodan i jednostavan način kako očuvati cvijeće za zimu.Cvjetove staviti u posudice za led,zaliti vodom i smrznuti.
Ovako smrznuti mogu se dodati raznim napitcima tijekom ljeta(vrlo su dekorativni)a zimi ih možemo dodati čajevima,sokovima i drugim napitcima kao i juhama,varivima i drugim kuhanim jelima.
cvjetni šećer-mnogi mirisni cvjetovi mogu se dodati šećeru.Najbolje je dodati suhe cvjetove.Mogu se samljeti i pomješati sa šećerom te tako ostaviti barem 3-4 tjedna da šećer poprimi miris.No mogu se već mljevenom šećeru dodati suhi cvjetovi.Ostaviti isto par tjedana i prije upotrebe prosijati.
Zanimljiv i neobičan dodatak kolačima.
Ja volim dodati lavandu i time pošećeriti sitne kolačiće.Vrlo je aromatičan i neobičan i miris i okus
|