Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Tršlja - Pistacia lentiscus

Web: Cvijet.info
Kategorija: Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću
Ime foruma: Grmlje
Opis foruma: Sve o grmlju i drvenastom bilju.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1666
Datum ispisa: 16 Kolovoz 2024 u 00:34
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Tršlja - Pistacia lentiscus
Objavio: Božikovine
Tema: Tršlja - Pistacia lentiscus
Datum objave: 20 Svibanj 2008 u 19:47
Što znate o http://hrast.sumfak.hr/~botanika/projekt00237/Pistacialentiscus2.htm - tršlji (pistacia lentiscus) ? Može li se ta biljka uzgajati na kontinentu?

Za jedan recept treba nam smola te biljke. Tko nam pošalje smolu biti će pozvan na degustaciju.



Odgovori:
Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 19:08

Trišlja......zagušena sam s njom na otoku!!!!!!!!!!

Ima neugodan miris pa sam mislila da je otrovna. Možda i je kad se božikovina interesira?!Tongue
Što vam zapravo treba?


Objavio: Božikovine
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 19:46
Konačno ... znao sam da je ima po otocima no nikako da se netko od otočana javi. Za recepturu nam treba smola te biljke pa ako imaš vremena i volje pribavi nam par komada.
Otrovna ili ne? A što danas nije otrovno?

-------------


Objavio: tropi
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 20:44

http://www.e-anemos.gr/default.html?lang=en-gb - http://www.e-anemos.gr/default.html?lang=en-gb

  Ovo vam je adresa stranice iz Grčke s otoka kosa(Chios) gdje se uzgaja najkvlitetnija i najbolja smola.Navodno je jedino ova prava i ljekovita jer se u drugim Mediteranskim zemljama također uzgaja ali drugačije kvalitete. Mi smo ju probali prije 2 godine na Rodosu ali nažalost nismo kupili pa vam šaljem link gdje ju možete naručiti......

-------------
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!


Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 21:58
Ako bude toga skupit ću......što ćete radit neku vrađbinu smile191?
Šalim se!
Ima je jako puno, sastavni dio makije, imam nekoliko stabala iu vrtu, nedam MM da ih posjeće...
Treba li zasjeć koru da se pojavi smola?
Vidjet ću!


Objavio: Božikovine
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 22:24
Gotovo da je vrađbina. Šalim se, isprobati ćemo jedan starorimski recept za jedno piće.
Volimo isprobavati stare i pomalo zaboravljene recepte jela i pića.
Za sada smo proizveli vino s medom i začinima (po starorimskoj recepturi) i uspjeli smo proizvesti medovinu - vino od meda (obara s nogu).

-------------


Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 22:36
Da, to sam već  čitala o vašoj medovini!


Objavio: Božikovine
Datum objave: 29 Srpanj 2008 u 01:18
Evo recepta pa možete eksperimentirati:

Absinthium Romanum

Roman vermouth or Absinth is made thus: according to the recipe of Camerinum you need wormwood from Santo for Roman vermouth or, as a substitute, wormwood from the Pontus cleaned and crushed, 1 Theban ounce of it, 6 scruples of mastich, 3 each of nard leaves, costmary and saffron and 18 quarts of any kind of mild wine. Filter cold. Charcoal is not required because of the bitterness.

Problem će predstavljati starorimske mjere no problemi postoje da se rješavaju.

-------------


Objavio: manči
Datum objave: 12 Kolovoz 2008 u 01:01
Smola počela kapati sa trišlja, kora mora biti oštečena......
Kad se vratite doma javite koliko toga vam treba....to su sitne kapljice i bezbojne....


Objavio: montokuc
Datum objave: 28 Rujan 2009 u 21:42
Evo jedne trislje sa plodovima!




Objavio: Sedum
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 08:27
Morate biti vrlo oprezni s uzimanjem tršljine smole za piće i ne previše vjerovati popularnim prikazima, a pogotovo ne iz onih zemalja gdje ona ne raste, - jer kod nas na Jadranu rastu 2 razne vrste zimzelene trišlje. Prava trišlja ili lentisk (Pistacia lentiscus L.) raširena je u makiji na većini jadranskih otoka i duž dalmatinske obale od Primoštena do Cavtata te širom Sredozemlja, ali je njezina smola lošija i može biti štetna u piću. Druga je smrčika ili mala trišlja (Pistacia chia DC.) koja je prvo otkrivena na grčkom otoku Chios i raširena je južnije na Egejskim otocima i obali sjeverne Afrike, a kod nas samo na kamenjarama južnih vanjskih otoka: Kornati, Svetac, Sušac, Kopište, Lastovci i Elafiti. Njezina tamnosmedja smola je ugodno aromatična i ljekovita, pa se sigurno na nju odnosi taj vaš recept, a ne na ove lentiske iz gornje slike.


Objavio: manči
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 08:34
....evo  da  se  i  ja  javim...kod  mene  je  smola  prozirna  ili  bjeličasta  kad  se  osuši,  vrlo  male  kapljice....bila  sam  skeptična  u  vezi  njene  jestivosti  pa  je  nisam  više  ni  nudila božikovinama....bojim  se  Dead....
 
...primjetila  sam  i  sama  da  imam trišlju  krupnijeg  lista  i  sitnijeg...očito  dvije  vrste....moram  to  proučit i  raspitat  se  kod  ljudi  što  znaju  o  njima....


Objavio: OTOK
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 09:08
Smola se prikuplja tako da se sredinom ljeta zarezuje kora, smola koja istječe iz rezova pušta se da se osuši na granama te skuplja sredinom rujna. smola se zove mastiks, ima oblik malih kuglica. U Grčkoj, osim likera, sa mastiksom se rade i keksi, čokolada, zubne paste. Dobila sam jednom kao suvenir iz Grčke, sa otoka Chiosa kekse i žvakaću gumu sa mastiksom. 


Objavio: manči
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 21:55
...zanimljivo!!!!


Objavio: Božikovine
Datum objave: 06 Studeni 2009 u 07:31
Zar niste probali "mastiku" - vrstu makedonske rakije?

Manči, hvala na brizi ( ).

-------------


Objavio: manči
Datum objave: 06 Studeni 2009 u 15:10
...ja  ne...prvi  put  sam  čula  za  ovu  smolu...a za  rakiju  kao  nešto  mi  je  malo  poznato,  neđe  u  dubokom  sjećanju....ali  provala  nisam....
...nedavno  sam  provala  poljsku  medovinu.....suurlp!!!!LOL


Objavio: Mari,5510
Datum objave: 07 Prosinac 2009 u 11:55
kako izgleda dok cvjeta?

-------------



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk