Mažurana
Mažurana, Origanum majorana L. (porodica Lamiaceae
) je nježna vrtna, začinska i ljekovita biljka sa razgranatom
stabljikom visine od 30-60cm.Listovi su joj mali, ovalni, dlakavi a
stabljika četverobridasta i također dlakava. Cvate od srpnja do
kolovoza a cvjetovi su joj svijetlocrveni, ponekad i bijeli u gustim
kuglastim nakupinama.
Cijela biljka intezivno miriše jer je bogata eteričnim uljima (1-3% ).Sadrži i flavonide, fenole i fenolne glikozide te ruzmarinsku kiselinu.
Rasprostranjenost: Mažurana potječe iz Indije odakle se preko arapskih zemalja proširila na Sredozemlje.
Ima i svoje divlje oblike: Origanum vulgare ,mravinac i primorski mravinac Origanum heracleoticum koji se još zove grčki mravinac a raste po Sredozemlju i u našem primorskim krajevima na divlje.Talijanski oregano je hibrid između oregana i slatke mažurane.
Uzgoj: uzgaja se iz sjemena, reznice i odvajanjem.
Osjetljiva
je na mraz pa se sije u ožujku a presađuje u svibnju. Sadi se na
zaklonito, sunčano mjesto u dobro drenirano, rahlo, blago vapnenasto
tlo.
Biljku se redovito treba plijeviti od korova kojega ne podnosi. Ako se zimi zaštiti od mraza na proljeće će ponovno buknuti.
Može se uzgajati i u visećem pitaru kada joj grančice i listovi tvore atraktivnu sivo-zelenu masu.
Za začin se bere u vrijeme cvatnje jer je tada najaromatičnija i suši u hladu.
Mažurana,
za razliku od mnogih drugih začinskih biljki koje je bolje zamrznuti,
jako dobro podnosi sušenje i ne gubi aromu čak ni nakon nekoliko godina
ako je držimo dobro zatvorenu.
Upotreba: upotrebljava se kao začin i ljekovita trava.
Nijedan začinski vrt ne bi smio biti bez mažurane.Nezaobilazna je u
talijanskoj, francuskoj i portugalskoj kuhinji kao začin za špagete,
lazanje, pizzu, pečenja, kobasice i sva jela sa rajčicama.
Od nje se mogu napraviti mirisni jastučići za ormare a upotrebljava se i u industriji parfema.
Kao
ljekovita biljka mažurana služi za smirivanje želužanih tegoba,
neuralgije, migrene, grčeva, prehlade…Radi svoje sposobnosti opuštanja
mišića pomaže i kod astme. Od nje se pravi mast (i ulje) za kožne upale i rane jer ima baktericidno svojstvo, a pomaže i kod reumatskih bolova.
Ima još toga o vrijednoj mažurani ali bi željela da se i drugi pridruže sa svojim iskustvima.
Evo i sličice.Prva je sa net-a a druga iz mog vrta.
|