vodena drezga - sium sisarum |
Odgovori |
Korisnik | |
Mamaa
Neukroćena biljka Pridružen: 07 Veljača 2009 Status: Offline Bodovi: 4461 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 19 Ožujak 2009 u 18:52 |
Vodena drezga- sium sisarum, apiaceae-štitarke
Visina: 50-150 cm
Višegodišnja biljka
Vodena drezga se danas uzgaja veoma rijetko. Potječe iz Rusije. odakle je u srednjem vijeku (prvi put se spominje 1560g) stigla do nas. Na strminama i vinogradima se povremeno susreće divlja. Postojana je biljka, s kratkim mesnatim podankom. Kod nas uzgajan oblik od divljeg se razlikuje nešto debljim korijenom. Cvijet mu je bijel a pojavljuje se u srpnju/kolovozu
Klima i stanište topla ne previše suha i sjenovita mjesta
tlo raste na svakom ne previše teškom vrtnom tlu
sjetva i presađivanje uz sjetvu moguće je i razmnožavanje dijeljenjem korijena. Može se obaviti prilikom ubiranja korijena u jesen
njega i gnojidba okopavati a za vrijeme suše zalijevati. U rano proljeće pognojiti zrelim kompostom ili odstajalim stajskim gnojem
berba u drugoj godini po sijanju. Oko 2-3 cm duge i oko 2 cm debele korije iskopati vilama, kad zeleni dio biljke postane smeđ
primjena i uskladištenje korijen se peče ili kuha u juhi od mesa. Ranije se korijen vodene drezge upotrebljavao kao pučki lijek (Radix sisar). Služi za pravljenje vina i za proizvodnju nadomjestka za kavu. Uskladišten u pijesku, drži se 1-2 mjeseca
Slike su s neta- tekst Walter Herman i dr. - da ne bi ispalo da sam ja tak pametna
Zanimljiva biljkica po meni
|
|
Kako odgojiti dva mala bića u pristojne muškarce?
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |